Hos Derch Advokater er vi specialiserede i at tilbyde omfattende rådgivning og juridisk bistand inden for familieret. Vores erfarne team står klar til at hjælpe dig med alle aspekter af familieretlige sager.
Med en dybdegående forståelse af både Familieretshuset og Familierettens system, er vi godt rustet til at navigere gennem komplekse juridiske processer og sikre, at dine interesser bliver varetaget. Vores mål er at tilbyde skræddersyet rådgivning, der er tilpasset dine unikke behov og situationer.
Når to personer går fra hinanden, er det vigtigt at tage stilling til spørgsmål om forældremyndighed, samvær og bopæl.
Barnets bopæl, samvær og forældremyndighed
Der er utrolig mange, der fejlagtigt tror, at det kun er den ene forælder, der beholder forældremyndigheden ved skilsmisse eller samlivsophævelse. Dette er ikke korrekt og en udbredt misforståelse.
Udgangspunktet er altid, at man har fælles forældremyndighed, selvom man nu flytter fra hinanden ved ophævelse af samliv eller skilsmisse. Der er dog mulighed for at ansøge om ophævelse af fælles forældremyndighed.
Ved samlivsophævelse skal man altid tage stilling til samvær og bopæl. Den forælder, hos hvem barnets adresse er registreret, kaldes bopælsforælderen, mens samværsforælderen er den, der ikke har barnets adresse registreret hos sig.
Barnets adresse skal registreres det sted, hvor barnet opholder sig mest. Man kan derfor ikke have mere end syv overnatningers samvær i en 14-dages periode med barnet, hvis man er samværsforælder. Har man alligevel det og er man samværsforælder, bør man overveje at ansøge om ændring af barnets bopæl i Familieretshuset.
I nogle tilfælde er samarbejdet så dårligt, at man også er nødsaget til søge om ophævelse af fælles forældremyndighed.
Hvad er forskellen?
Alt afhængig af, om man er bopæls - eller samværsforælder, eller forældremyndighedsindehaver, har man forskellige beslutningsbeføjelser i barnets liv.
Samtlige tre begreber er anderledes fra hinanden. I illustrationen herunder kan man se forskellen mellem de tre forskellige begreber:
Forældremyndighedsindehaver | Bopælsforælder | Samværsforælder |
Værgemål | Direkte daglig omsorg | Direkte omsorg |
Væsentlig medicinsk behandling og væsentlige indgreb | Valg af daginstitution | Afgørelser, der relaterer sig til samvær |
Skole, videreuddannelse | Valg af fritidsaktiviteter | Fritidsaktiviteter |
Skolefritidsordningen | Indenlands flytning | |
Flytning udenlands, herunder flytning til Grønland og Færøerne | Skolepsykolog | |
Navnevalg | Børnesagkyndig rådgivning | |
Udstedelse af pas | ||
Risikobetonet fritidsaktiviteter |
Ovenstående illustrerer de forskelle, der er mellem de tre begreber. Det betyder sådan set, at man sagtens kan have samvær uden at have del i forældremyndigheden eller omvendt. Man har fx som bopælsforælder eneret til at vælge barnets institution, men skal være enig med den anden forældremyndighedsindehaver ved skolevalg.
Uenighed
I de fleste tilfælde er forældrene uenige om, hvem der skal være samværs - eller bopælsforælder, eller uenige om samværets omfang. Det kan derfor i disse tilfælde være afgørende at indbringe sagen for Familieretshuset. Alt afhængig af sagens type, vil Familieretshuset efter nærmere belysning af sagen, herunder møder og eventuelle børnesamtaler, indbringe sagen for Familieretten, eller træffe afgørelse i sagen.
Under alle omstændigheder kan Familieretshuset ikke træffe afgørelse om forældremyndighed og bopæl, hvorfor Familieretshuset i disse tilfælde vil indbringe sagen for Familieretten. Familieretshuset kan dog træffe afgørelse i sager om samvær, der ikke er komplekse.
Midlertidige afgørelser
I nogle tilfælde kan der være behov for en akut afgørelse her og nu. Det kan være tilfælde, der ikke kan afvente en eventuel dom fra Familieretten eller afgørelse fra Familieretshuset. Som eksempel kan nævnes, hvis bopælsforælderen fx vælger at flytte med barnet, kan man ansøge om midlertidig ændring af barnets bopæl, eller hvis kontakten er afbrudt, kan man ansøge om akut kontaktbevarende samvær, eller fastsættelse af midlertidigt samvær.
I helt særlige tilfælde kan der træffes afgørelse om midlertidig ophævelse af fælles forældremyndighed. Uanset om din sag verserer i Familieretten eller Familieretshuset, kan der altid anmodes om midlertidige afgørelser.
Alle afgørelser bliver truffet ud fra, hvad der er bedst for barnet.
Enighed
Såfremt I er enige om samværets omfang og barnets bopæl, kan vi hjælpe med at nedskrive jeres aftale, så konkret som muligt, således, at der i fremtiden ikke opstår tvivl om hvem der har barnet i ferier mv., og således, at der ved tilbageholdelse kan hentes hjælp fra Familieretten, i stedet for anlæg af sag i Familieretshuset.
Derudover kan man aftale, at barnet skal have delt bopæl.
Vi anbefaler under alle omstændigheder, at der udarbejdes en aftale, uanset enighed og det gode samarbejde, for at sikre, at der ikke sker misforståelser i fremtiden, der ødelægger det gode samarbejde.
Du kan læse mere om de typer af dokumenter, som vi udarbejder under fanen "dokumentudarbejdelse" ved at klikke her.
Børnebidrag
Samværets omfang og den bidragspligtiges indkomst har betydning for om der skal fastsættes børnebidrag, og i så fald bidragets størrelse.
Opholder barnet sig nogenlunde hos begge forældre, og begge forældre opfylder forsørgelsespligten, skal der ikke betales børnebidrag. Udgangspunktet er, at hvis barnet overnatter fire til fem gange hos samværsforælderen over en periode på 14 dage, er denne forælder som udgangspunkt bidragspligtig.
Man skal herefter tage stililng til samværsforælderens indkomst og beregne bidragets størrelse ud fra dette.
Har man derimod en 8/6 ordning eller en 7/7 ordning, taler det for, at samværsforælderen ikke skal betale børnebidrag.
Økonomi
Der er ikke mulighed for at søge fri proces, når din sag er i Familieretshuset. Vi kan dog på vegne af dig ansøge om fri proces, når sagen kommer i Familieretten, hvis du i øvrigt opfylder de økonomiske betingelser.
Læs mere om økonomi under din sag.
Erfaren Familieretsadvokat
Har du brug for en erfaren familieretsadvokat? Hos Derch Advokater er vi din pålidelige partner. Med mange års erfaring i familieretlige sager, har vi håndteret en bred vifte af sager, herunder sager i Statsforvaltningen, Familieretshuset og Familieretten.
Vores praktiske viden inden for familieret sikrer, at vi ved, hvornår det er nødvendigt at handle hurtigt, og hvordan man skal søge om midlertidige afgørelser eller vurdere, om en sag kan tåle at afventes.
Uanset om det drejer sig om forældremyndighed, samvær, skilsmisse eller andre familieretlige spørgsmål, har vi den nødvendige ekspertise til at guide dig gennem processen.
Jo tidligere du kontakter os, desto bedre kan vi hjælpe dig. Tag det første skridt mod en effektiv løsning af dine familieretlige udfordringer ved at række ud til vores erfarne advokater i dag.
Derch Advokater ApS
kontakt@derch.dk
Tlf. nr. 61 10 43 61
Produktionsvej 1
2600 Glostrup
CVR nr.: 44741288
Kontooplysninger
Danske Bank
3409 - 13778876
Advokatansvarsforsikring:
Codan 2.500.000,00 kr.
Advokatgaranti: 5.000.000,00 kr.
Denne hjemmeside er udfærdiget på dansk, engelsk og tyrkisk. Opstår der tvist vedrørende indholdet eller fortolkningen heraf, er det til enhver tid den danske version, der er gældende.